tel: +48 501631327
34-424 Bańska Niżna ul. Topory 48

Kacza Szynka

Kacza szynka to nic innego jak pierś z kaczki.

Kacza szynka, czyli pierś jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z całej kaczki wycinamy pierś ze skórą tak, żeby skórą dało się okryć całe mięso.

Materiały pomocnicze:

  • siatka wędliniarska
  • sznurek wędliniarski
  • sól peklowa 20-25 g/kg
  • waga
  • termometr
    Po wykrojeniu piersi z kaczki nacieramy ją solą peklującą, a potem wedle uznania wkładamy do pojemnika lub torebki strunowej. Równie dobrym sposobem jest zapakowanie mięsa próżniowo. Odstawiamy mięso na 48 godzin do lodówki.

Przygotowanie mięsa po peklowaniu

Po 2 dniach wyjmujemy z lodówki i młotkiem rozbijamy kaczą szynkę od wewnętrznej strony tak, żeby je zmiękczyć i po złożeniu się skleiło tworząc kulkę. Żeby było łatwiej i wygodniej można skórę zszyć nicią lub spiąć wykałaczką. Tak uformowane mięso wkładamy w siatkę i ściskamy sznurkiem.

Wieszamy i zostawiamy do ocieknięcia. Czas ociekania zależy od terminu wędzenia. Wystarczy godzina, ale możemy w chłodnym miejscy zostawić mięso na noc.

Wędzenie kaczej szynki

Rozgrzewamy wędzarnie w celu jej ogrzania i wysuszenia. Wkładamy mięso do rozgrzanej wędzarni i osuszamy w temp. ok. 40 st. przez ok. godzinę do momentu, aż będzie suche w dotyku.

Po tym czasie podnosimy temperaturę do ok. 55-60 st. i wędzimy przez ok. 3 -3,5 h do uzyskania pożądanego koloru. Pamiętajmy, że drewno musi być suche, ponieważ mokre może spowodować zakwaszenie wyrobu. Dym musi swobodnie przepływać przez wędzarnie. Po tym czasie wyjmujemy szynkę w celu sparzenia w wodzie. Nagrzewamy wodę do ok 80 st i wkładamy nasz wyrób. Parzymy do czasu, aż kacza szynka w środku osiągnie temp. 72 st. Po tym czasie wyjmujemy szyneczkę z garnka, jak również hartujemy przez ok. 10 min. w zimnej wodzie. Wyjmujemy i wieszamy do ocieknięcia, a potem chowamy do lodówki na noc. Rano możemy przystąpić do konsumpcji. Na poniższych zdjęciach mamy samą pierś z kaczki, a obok właściwie ta sama kacza szynka faszerowana mięsem pozostałym po nabijaniu kiełbasy. W nadziewarce zawsze coś zostaje i możemy to wykorzystać jako farsz do naszej szyneczki.

Przepis na kiełbasę dodam w kolejnym wpisie, a znajdziesz go w dziale Swojskie wyroby.

Smacznego 🙂

Osłonki, przyprawy jak również inne materiały kupuję w sklepie internetowym Swojski Wyrób.
Jeśli masz ochotę spróbować naszych wyrobów zapraszamy do rezerwacji –pokoje z widokiem na Tatry w naszym pensjonacie w Bańskiej Niżnej. Znajdujemy się 400 m. od stacji PKP i 600 m. od basenów termalnych Gorący Potok i Szaflary.

2 odpowiedzi na “Kacza Szynka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *