tel: +48 501631327
34-424 Bańska Niżna ul. Topory 48

Przepisy kulinarne

Swojskie Wyroby

Swojskie wyroby – to strona na której będziemy prezentować Państwu przepisy na wyroby, przetwory jak również wypieki.  A konkretnie wszystko to, co  robimy oraz serwujemy gościom w naszym pensjonacie, jak również na co dzień dla nas.

Bez wątpienia najdziecie tu przepisy na wędzonki, chleb razowy oraz inne swojskie przetwory. W ten sposób próbujemy odżywiać się jak najzdrowiej się da. Jednocześnie dzielimy się przepisami z naszymi gośćmi zarówno tymi internetowymi jak również tymi przybyłymi do nas osobiście. Co ważne staramy się do naszych wyrobów stosować jak najbardziej ekologiczne produkty, a konkretnie ekologiczne warzywa, owoce, dary lasu, jak również swojskie mięsko. Materiały pomocnicze do wyrobu naszych specjałów kupujemy w sklepie internetowym.

Oto nasze przepisy na swojskie wyroby.

swojskie wyroby

baleron-boczek-szynka-schab

Baleron,boczek, szynka, schab – wędzone. Wędzenie mięsa, takiego jak baleron, schab, szynka i boczek, to sztuka przekształcanie surowego produktu w aromatyczną i bogatą w smaku

Czytaj dalej
Kiełbasa z szynki

Szynkowa

Kiełbasa gruba – szynkowa Szynkowa kiełbasa- tym razem zrobiłem grubą kiełbasę z samej szynki. Jest idealna dla osób lubiących chude wędliny, a najpewniej posmakuje dzieciom

Czytaj dalej
pstrąg wędzony

Pstrąg wędzony

Pstrąg, to moja ulubiona słodkowodna ryba wędzona. Oczywiście jest wiele smacznych ryb , które można uwędzić, ale akurat pstrąga mogę kupić najświeższego prosto z hodowli

Czytaj dalej
Mielonka w słoiku

Mielonka w słoiku

Mielonka w słoiku – każdy z nas może łatwo i szybko zrobić sam w domu. Przypuszczam, że nie raz jadłeś mielonkę z puszki. Dziś opiszę

Czytaj dalej
Kiełbasa biała na soli

Kiełbasa biała

Kiełbasa biała na soli np. do żurku Kiełbasa biała – Składniki na 1 kg: Przygotowanie mięsa i nadziewanie Pokrojone mięso kolejno mielimy: wołowe na sitku

Czytaj dalej
Gotowy żurek wielkanocny

Żurek

Mój przepis na żurek. Żurek , to nieodłączne danie na wielkanocny stół. Możemy żurek kupić gotowy w sklepie lub przygotować sami w domu. Oto co

Czytaj dalej
Chleb razowy żytni

Chleb razowy

Chleb żytni razowy Chleb żytni razowy, to najprostszy w przygotowaniu w domu chleb. Poniżej przedstawiam podstawową listę składników potrzebnych do przygotowania jednego bochenka chleba. Składniki

Czytaj dalej
Kiełbasa cienka a'la śląska

Kiełbasa cienka

Kiełbasa cienka- a’la śląska Kiełbasa cienka – mój autorski przepis, ale inspirowany przepisem na śląską. Wszystkie kiełbasy można, a nawet trzeba modyfikować pod swoje upodobania

Czytaj dalej
Kabanosy wieprzowe

Kabanosy

Kabanosy wieprzowe z dodatkiem wołowiny. Składniki na 1 kg: Po 2 dniach wyjmujemy mięso z lodówki i mielimy – mięso chude z szynki rozdrabniamy na

Czytaj dalej
Kacza szynka czyli pierś z kaczki.

Kacza Szynka

Kacza szynka to nic innego jak pierś z kaczki. Kacza szynka, czyli pierś jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z całej kaczki wycinamy pierś ze skórą

Czytaj dalej
placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to super przekąska lub danie jeśli nie masz czasu, a potrzebujesz coś na szybko zjeść. Żeby go przyrządzić wystarczą tylko:– ziemniaki, – jajka,–

Czytaj dalej
Kiełbasa gruba a'al krakowska, żywiecka

Kiełbasa gruba

Kiełbasa gruba – a’la krakowska, żywiecka? Kiełbasa gruba – mój autorski przepis, ponieważ wszystkie kiełbasy można, a nawet trzeba modyfikować pod swoje upodobania 🙂 Składniki

Czytaj dalej
Naleśniki

Naleśniki

Naleśniki – szybkie danie lub baza do innych, ciekawych dań takich jak na przykład krokiety. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Razem z synem

Czytaj dalej
Pasztet w słoiku

Pasztet w słoiku

Przejrzałem lodówkę i znalazłem gotowane mięso. Postanowiłem je wykorzystać i stworzyłem pasztet w słoiku. W większości domów po gotowaniu rosołu zostaje mięso ( drobiowe, wołowe,itp.)

Czytaj dalej

Przepisy

swojskie wyroby
swojskie wyroby