Pasztet w słoiku
Przejrzałem lodówkę i znalazłem gotowane mięso. Postanowiłem je wykorzystać i stworzyłem pasztet w słoiku.
W większości domów po gotowaniu rosołu zostaje mięso ( drobiowe, wołowe,itp.) Ponieważ zastanawiamy się co z nim zrobić – najczęściej ląduje w zamrażarce i czeka na pomysł jak je wykorzystać. Jest na to wiele sposobów np. farsz na krokiety jak również na pierogi, ale równie dobrze możemy zrobić z niego pasztet.
Skład na 1 kg pasztetu:
Mięso z rosołu 0,5 kg
Podgardle 0,3 kg
Wątróbka 0,2 kg ( drobiowa, wieprzowa jak kto woli ).
Warzywa : marchew, pietruszka, seler, cebula
Przygotowanie pasztetu
Podgardle, mięso i warzywa gotujemy do miękkości oraz dodajemy jeszcze do gotowania liść laurowy jak również ziele ang.
Wątrobę parzymy max 10 min.
Wszystko mielimy 2-3 razy na najdrobniejszych oczkach. Nie wylewamy rosołu gdyż może być jeszcze potrzebny.
Do masy mięsnej dodałem:
Pieprz 3 g/kg
Gałka 0,5 g/kg
Sól 12-16 g – użyj mniej jeśli mięso z rosołu było wcześniej solone.
2 jajka.
Wszystkie składniki na pasztet mieszamy. Masa musi być dość luźna, a gdy jest za ścisła dolewamy rosołu z gotowanego mięsa.
Wkładamy w słoiki i tandyzujemy – ja w piekarniku w 120st
1 dzień ok 50 min od momentu nagrzania się piekarnika.
2 dzień ok. 40 min
3 dzień ok 25 min
Tą samą masę możesz włożyć do foremki i upiec w tradycyjny sposób w piekarniku. Dzięki temu uzyszkasz chrupiącą skórkę, której nie będzie w pasztecie ze słoika.
W ten sam sposób możemy zakonserwować mielonkę.
Gotowe
Mamy pasztet w słoiku 🙂 Smacznego. Przyprawy itp. kupuję w sklepie internetowym Swojski Wyrób.
Inne nasze przepisy znajdziesz w dziale swojskie wyroby. Takie wyroby, jak również swojski żurek serwujemy gościom wynajmującym pokoje w naszej agroturystyce. Jeśli masz ochotę spróbować naszych swojskich wyrobów zarezerwuj u nas pokój i zamów śniadania. Daj nam czas minimum 10-14 dni na przygotowanie. Zapraszamy i do zobaczenia.
4 odpowiedzi na “Pasztet w słoiku”
Super!
Fajnie!
[…] słoiki do piekarnika i tandyzujemy w 120 st. ( tak samo jak pasztet w słoiku […]
[…] ściereczką, ale ciepły posmarowany masełkiem również jest pyszny 😉 Świetnie smakuje z pasztetem, kiełbaską wędzoną lub białą oraz z […]