tel: +48 501631327
34-424 Bańska Niżna ul. Topory 48

Pasztet w słoiku

Przejrzałem lodówkę i znalazłem gotowane mięso. Postanowiłem je wykorzystać i stworzyłem pasztet w słoiku.

W większości domów po gotowaniu rosołu zostaje mięso ( drobiowe, wołowe,itp.) Ponieważ zastanawiamy się co z nim zrobić – najczęściej ląduje w zamrażarce i czeka na pomysł jak je wykorzystać. Jest na to wiele sposobów np. farsz na krokiety jak również na pierogi, ale równie dobrze możemy zrobić z niego pasztet.

Skład na 1 kg pasztetu:

Mięso z rosołu 0,5 kg

Podgardle 0,3 kg

Wątróbka 0,2 kg ( drobiowa, wieprzowa jak kto woli ).

Warzywa : marchew, pietruszka, seler, cebula

Podgardle, mięso i warzywa gotujemy do miękkości oraz dodajemy jeszcze do gotowania liść laurowy jak również ziele ang.

Wątrobę parzymy max 10 min.

Wszystko mielimy 2-3 razy na najdrobniejszych oczkach. Nie wylewamy rosołu gdyż może być jeszcze potrzebny.

Do masy mięsnej dodałem:

Pieprz 3 g/kg

Gałka 0,5 g/kg

Sól 12-16 g – użyj mniej jeśli mięso z rosołu było wcześniej solone.

2 jajka.

Wszystkie składniki mieszamy. Masa musi być dość luźna, a gdy jest za ścisła dolewamy rosołu z gotowanego mięsa.

Wkładamy w słoiki i tandyzujemy – ja w piekarniku w 120st

1 dzień ok 50 min od momentu nagrzania się piekarnika.

2 dzień ok. 40 min

3 dzień ok 25 min
W ten sam sposób możemy zakonserwować mielonkę.

Gotowe. Mamy pasztet w słoiku 🙂 Smacznego. Przyprawy itp. kupuję w sklepie internetowym Swojski Wyrób.

Inne nasze przepisy znajdziesz w dziale swojskie wyroby. Takie wyroby, jak również swojski żurek serwujemy gościom wynajmującym pokoje w naszej agroturystyce.

2 odpowiedzi na “Pasztet w słoiku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *