tel: +48 501631327
34-424 Bańska Niżna ul. Topory 48

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to super przekąska lub danie jeśli nie masz czasu, a potrzebujesz coś na szybko zjeść. Żeby go przyrządzić wystarczą tylko:
– ziemniaki,
– jajka,
– sól,
– pieprz,
– cebula,
– mąka,
– olej lub smalec do smażenia
składniki, które każdy z nas na co dzień ma w domu.


Obieramy jedną małą cebulę, kilka ziemniaków i trzemy na tarce 😉
No dobra – teraz każdy w domu ma robota i utrze na nim składniki w kilka chwil – tarka na zdjęciu jest dla zmyłki lub jak kto woli,
dla treningu siłowego 🙂
Do otrzymanej masy dodajemy pieprz, sól i jajka. Jeśli chcesz, żeby Twoje placki były bardziej puszyste oddziel białko
i ubij je w oddzielnym naczyniu na sztywną masę.
Dopiero wtedy dodaj do ziemniaków. Na końcu dodajemy mąkę i wszystko mieszamy.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Łyżką wkładamy masę i rozprowadzamy ją tak, aby uzyskać cienkie placki ziemniaczane.
Kształt placków zależy już tylko od Was. Smażymy z każdej strony do uzyskania pożądanego koloru.

Za każdym razem po zdjęciu placków z patelni sprawdź ilość tłuszczu i ewentualnie uzupełnij. Nie może go być zbyt wiele, ale i zbyt mało.
Ciepłe placki możemy zjeść bez dodatków lub z nimi np. kwaśną śmietana, ketchupem itp.
Możemy też zrobić do nich sos i podać jako placek po węgiersku. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.

Inne ciekawe przepisy np. wędliny , chleb razowy, żurek, mielonka w słoiku, czy naleśniki – znajdziesz na naszym blogu .

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *